Vezetői hatékonyság fejlesztése

Nagyon sok vezetői tréning hatékonysága bukik meg azon a ponton, hogy a tréning tematikája nem eléggé személyre szabott, csak általános, kevésbé konkrét célja van a fejlesztésnek, vagy a tréningen tanultak átültetése a gyakorlatba nincs "utánkövetve". Hogyan lehet ezen változtatni?

Eredmények alakulása

Sok vezető elsősorban az eredmények alakulását kéri számon a munkatársakon - ami természetesen a múltbeli eredmények alakulásából történő következtetést, előrejelzést jelent.

cashflow

Az ilyen fókuszú vezetést a remény útján történő vezetésnek nevezzük: abban reménykedik a vezető, hogy az eredmények számonkérése önmagában elegendő a kollégák teljesítményének ösztönzéséhez.

Tevékenység fókusz

Félelem útján történő vezetésnek nevezzük...

nagyito

 

...amikor a vezető a múltban bevált, mára eredményt hozó tevékenységek leszabályozására fókuszál: abból indulnak ki, hogy az a tevékenység, napi gyakorlat, ami a múltban eredményt hozott, az a jövőben is eredményt fog hozni, és attól tartanak, hogy ezeknek az akár napi szintre lebontott tevékenységeknek, feladatoknak az elmaradása vagy nem 100%-os elvégzése kevesebb eredménnyel fog járni a jövőben.

Eredmény, tevékenység és felkészültség a vezető fókuszában

Célok útján történő vezetésnek nevezzük, amikor a vezető a kollégák felkészültségét, a best practice tevékenységeket és az eredményeket is egyszerre menedzseli. A munkatársak felkészültségének fejlesztése ideális esetben beépül a napi gyakorlatba, a tréningen tanultakat alkalmazni kezdik, majd a folyamatosan fejlesztett tevékenység megalapozza a holnapi eredményeket is.

360 fokos felmérés és kompetencia teszt kombinálása, coaching-gal kiegészítve

Vezetői hatékonyság fejlesztése során a Profiles a diagnosztika alapú fejlesztést javasolja: objektív kompetenciafelmérés segítségével felmérjük a vezető és a kollégái személyiségét, a bennük rejlő kapacitást, majd a vezetők 360 fokos felmérésével választ kapunk a személyre szabott fejlesztés fókuszpontjaira is.

A 360 fokos felmérés válaszadóitól azt kérdezzük, mit igényelnek az értékelt vezetőtől, hogy elérjék közösen az előttük lévő időszakra kitűzött eredményterveket, illetve (pl. a teljes személyiséget felmérő Profil XT) kompetenciafelméréssel kombinálva állítjuk össze az egyéni fejlesztési tervet a vezetőnek.

A beosztott kollégák (ugyanilyen) kompetenciafelméréséből láthatjuk, milyen területeken szükséges főnöknek és beosztottnak "áthidaló technikákkal", tudatosan figyelniük kettejük különbözőségére, hogy az együttműködésük hatékonyabb legyen, majd on-the-job coaching keretében elemezzük a vezetővel közösen a tevékenységet: hogyan vezeti, hogyan próbálja eredményesebbé, hatékonyabbá tenni a kollégákat. 

 

 

 

 

 

Értékesítési tréning

Assessment Center

Kompetencia felmérés